Εκπαιδευτήρια Ν. Ζαγοριανάκου

Θεατρική Αγωγή

Η Θεατρική Αγωγή είναι μια πράξη χαράς και δημιουργίας. Απότελεί μια συλλογική δραστηριότητα.

Εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκος - Θεατρική Αγωγή

Θεατρική Αγωγή

Αγία Φιλοθέη Εκπαιδευτήρια Ν. Ζαγοριανάκου

9ος Μαθητικός Διαγωνισμός – Εκπαιδευτήρια Ν. Ζαγοριανάκου

Εκπαιδευτήρια Ν. Ζαγοριανάκου – Θεατρική Αγωγή

Η Θεατρική Αγωγή είναι μια πράξη χαράς και δημιουργίας. Απότελεί μια συλλογική δραστηριότητα. Το παιδί μέσω του Θεατρικού Παιχνιδιού είναι δίαυλος ενεργοποίησης, απελευθέρωσης της φαντασίας, ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωση της ψυχοκινητικής του έκφρασης. Το παιδί αναπαράγει με το παιχνίδι τις δικές του ανάγκες, σκέφτεται, εργάζεται, ξεκουράζεται, θυμάται, δοκιμάζει τις δυνάμεις του, αυτοπειθαρχείται και δημιουργεί.

Το θέατρο στο σχολείο δεν αποτελεί προνόμιο μιας μοντέρνας εκπαιδευτικής οπτικής. Το θέατρο στο σχολείο είναι ένα επιστημονικά αποδεδειγμένο παιδαγωγικό εργαλείο, τόσο αυτοτελώς όσο και επικουρικά στη διαδικασία της μάθησης, που καταλήγει αναπόσπαστο κομμάτι της ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έτσι στο σχολείο μας η θεατρική αγωγή παίζει σημαντικό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Τα δύο σημαντικά δημιουργικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι αφενός το θεατρικό παιχνίδι και αφετέρου η επαφή και γνωριμία με μεγάλους κλασικούς Έλληνες συγγραφείς και άλλους ανά τον κόσμο σπουδαίους δραματουργούς. Το θεατρικό παιχνίδι έχει πολλαπλά οφέλη για την ψυχοκινητική εξέλιξη του παιδιού, καθώς το παιδί αυτοπροσδιορίζεται μέσα στην ομάδα και αναπτύσσει δεξιότητες όπως η σωστή άρθρωση, ο καθαρός λόγος, η αυτοπειθαρχία, ο σεβασμός προς τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και πολλά ακόμη. Τα έργα που καλούνται τα παιδιά να γνωρίσουν και να ανεβάσουν διευρύνουν τις γνώσεις τους και διαμορφώνουν το αισθητικό τους κριτήριο.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας στη χώρα που γεννήθηκε το θέατρο και ο πολιτισμός να συνεισφέρουμε στη διαιώνισή του, αντλώντας όλα τα προνόμια που μπορεί να προσφέρει στους μαθητές μας.